Park na Moravském náměstí získal další ocenění - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Park na Moravském náměstí získal další ocenění

Park na Moravském náměstí získal další ocenění

7. května 2024, 10.44 | Brno – Zrekonstruovaný park na Moravském náměstí má na kontě další úspěch. Odborná porota mu udělila zvláštní cenu v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje 2023. Jedná se již o třetí ocenění, které park získal.

 

„Troufnu si říci, že výsledek předčil veškerá očekávání. Už při otevření parku jsem oceňovala využití technologií modrozelené infrastruktury a péči o zeleň. Místem pravidelně procházím a teď, po roce a půl od rekonstrukce, bych ještě vyzdvihla atraktivitu vodního prvku, nebo chcete-li brněnského moře, a citlivé zasazení kavárny do celého prostoru. Finance města vložené do tohoto projektu byly vynaloženy opravdu maximálně prospěšně. Navíc nás ohlas Moravského náměstí inspiroval k další podobné investici, kterou má být již nyní připravovaná revitalizace části parku Koliště v okolí Domu umění,“ řekla primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková.

Porotci udělení ceny zdůvodnili tím, že stavba důstojně reprezentuje město Brno a naplňuje vysokou úroveň jihomoravského stavebnictví. „Ocenění si velmi vážím. V pořadí se jedná již o třetí cenu, kterou revitalizace parku na Moravském náměstí získala od odborné veřejnosti. V roce 2023 byl zvolen Parkem roku a také získal ocenění Grand Prix od Obce architektů. Nejvíce mě ale těší, že se park stal po dokončení oblíbeným místem Brňanů a celoročně žije,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS), který připomněl, že v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje uspěla městská část Brno-střed i v minulém roce. Tehdy porota ocenila nové wellness centrum v areálu Sportovního a rekreačního areálu Kraví hora třetím místem v kategorii rekonstrukce staveb.

Oprava Moravského náměstí skončila na podzim roku 2022. Investice do parku činila 132,5 milionu korun. Město Brno se podílelo 95,5 miliony korun, městská část Brno-střed přispěla 37 miliony korun. Ta navíc nesla náklady na zpracování architektonické soutěže, projektové dokumentace a ošetření kořenových systémů stromů ještě před zahájením rekonstrukce. Přípravné a projektové práce v součtu stály přibližně 10 milionů korun.

Zdroj: Mgr. Michal Šťastný

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Jihomoravský