Síla jednotlivce je tou nejcennější zbraní proti nenávisti - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Síla jednotlivce je tou nejcennější zbraní proti nenávisti

Síla jednotlivce je tou nejcennější zbraní proti nenávisti

13. května 2024, 09.49 | Lety u Písku - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil společně se senátorkou Adélou Šípovou a senátorem Markem Slabým uctili památku romských obětí nacismu na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku.

 

 

Stalo se tak u příležitosti 81. výročí velkého květnového transportu více jak 400 mužů, žen a dětí, který směřoval na téměř jistou smrt do koncentračního tábora v Osvětimi. V tento den rovněž Muzeum romské kultury otevřelo pro veřejnost Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách.

Předseda Senátu ve svém projevu uvedl:Jsem přesvědčen, že fakt, že dnes kromě uctění obětí nacismu také můžeme oficiálně zahájit provoz Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách, je zásluhou konkrétních jednotlivců. Jejich činů, odvahy a odhodlání. Neboť o svobodu nebojuje nějaká instituce, ale vždy nějaký člověk. Také při tom umírá. Je to právě lidská individualita, duše jednotlivce, kterou se snažila zničit nacistická ideologie. Chtěla je zbavit jejich humanity, jejich lidskosti, chtěla zničit jejich duši a potom jim vzít život. Věřím, že dnešní den je popřením této snahy.“ Zároveň dodal: „Kromě osobní odpovědnosti z dnešního pietního aktu plyne ještě jedna věc. Neměli bychom se soustředit pouze na to, co se děje teď. Měli bychom se soustředit i na naši budoucnost. Proto si přeji, aby se památník stal symbolem nejen událostí, které proběhly, ale aby se stal také symbolem naděje, že nezapomenou ti, kteří přijdou po nás.“ Účastnící pietního aktu uctili památku obětí položením květinových darů u pomníku „Obětem cikánského tábora v Letech 1942-1943“. V rámci oficiálního programu byly rovněž přečteny vzpomínky pamětníků. Předseda  Miloš Vystrčil rovněž uctil památku romských dětí na farním hřbitově v Mirovicích.

V prosinci 2022 skončila demolice vepřína v Letech, který zde byl vystavěn v 70. letech 20. století jako součást zemědělského podniku. Muzeum romské kultury zde 23. dubna 2024 slavnostně otevřelo nový Památník holokaustu Romů, který připomíná stovky lidí, kteří v internačním táboře zemřeli za druhé světové války. Vybudovat důstojné pietní místo trvalo skoro třicet let, nyní v lokalitě stojí symbolický památník, jehož součástí je i edukační centrum. Veřejnosti byl památník otevřen právě dnes.

 

Zdroj: Lada Faldynová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Jihočeský  

 » Politika